Als historische gegevens iets zijn om te voorspellen, zou de prijs van Bitcoin (BTC) deze september verder kunnen dalen, wat de slechtst presterende maand op het record is geweest voor de crypto asset sinds 2013. Meer over het september effect.
Uit beschikbare gegevens blijkt dat het paradepaardje van de digitale asset zijn waarde tussen 2013 en 2021 slechts in twee septembermaanden heeft zien stijgen, en dat waren in 2015 en 2016. Buiten die twee, heeft BTC een gemiddelde daling van 6% in de maand genoteerd.
Het september effect.
Ondertussen is het september effect niet eigen aan BTC alleen. De S&P 500 heeft sinds 1928 ook dalingen gehad in de meeste maanden van september.
Tussen 1928 en nu, daalde de S&P 500 gemiddeld met 1,1% in september. Experts beweren dat de algemene marktdaling in september te wijten is aan het gedrag van beleggers.
Volgens Elena Dure verlaten de meeste beleggers gewoonlijk hun marktposities in september om hun winsten vast te zetten of zelfs hun belastingverliezen te verrekenen wanneer het jaar ten einde loopt.
Er is ook een hogere liquidatie graad van activa aangezien de scholen in september hervatten en er nood is aan cash om schoolkosten te betalen.
Gezien de koers van BTC sinds de pandemie meestal de prestaties van de S&P weerspiegelt, zal het niet helemaal verrassend zijn als de BTC-prijs deze maand verder daalt.
Zal deze september de trend omkeren?
Hoewel veel beleggers zullen willen dat de Bitcoin-prijs terugkeert naar eerdere hoogtepunten, manifesteert de mogelijkheid van een rode september zich al nadat het actief al zijn winsten van de afgelopen paar maanden verloor in de laatste dagen van augustus.
Na weken van handel rond de $ 20.000 range en veel analisten die suggereerden dat de prijs misschien de bodem had bereikt, is de waarde van BTC gedaald tot onder de $ 20.000. In de afgelopen 24 uur daalde de waarde van de cryptocurrency met 1,4% en met 2,2% op de metriek van zeven dagen.
Alleen al in dit jaar is de koers van Bitcoin met ongeveer 59% gedaald.
De kans dat september 2022 een uitzondering maand is zoals 2015 en 2016 is ook minimaal, gezien het feit dat de omstandigheden die verantwoordelijk zijn voor de dalende waarde van de activa blijven bestaan.
Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve waarschuwde dat de economie van de Verenigde Staten meer “pijn” te wachten staat nu de autoriteiten worstelen om de stijgende inflatie onder controle te krijgen.
De verklaring heeft ertoe geleid dat verschillende experts hebben voorspeld dat het FOMC de rente in september verder zou kunnen verhogen.
Los daarvan onthulde het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat de werkloosheid is gestegen tot 3,7% – de hoogste sinds februari – een andere indicatie van de worstelingen van de Amerikaanse economie.