Helium (HNT) is vandaag 14% hoger in de markt als gevolg van het enthousiasme voor de voorgestelde migratie naar de Solana blockchain.
Momenteel geprijsd op $4,92 op CoinGecko, heeft HNT de handelsvolumes zien stijgen met 164% tot $182 miljoen in de afgelopen 24 uur. Helium bouwt een gedecentraliseerd draadloos netwerk, maar de gedurfde visie is nog niet geëvenaard door vooruitgang in de productontwikkeling.
Een deel van de reden hiervoor kan liggen in de reële praktische moeilijkheden om een netwerk uit te rollen dat op zijn minst honderdduizenden, zo niet miljoenen, Internet of Things (IoT) apparaten kan verbinden zonder problematische latency problemen.
Het aanvankelijke nieuws dat het project eindelijk een oplossing voor die moeilijkheden had gevonden via het voorstel om de high throughput Solana blockchain te adopteren, werd aanvankelijk negatief ontvangen.
De prijs van Helium tokens handelt sinds begin augustus in een acuut dalend kanaal, maar dat begon gisteren en vandaag om te draaien.
Helium (HNT) prijs is sinds gisteren aan het stijgen.
Stapt Helium van blockchain tech af voor zijn kernproduct – draadloze connectiviteit?
Op het eerste gezicht had het Solana-nieuws ondubbelzinnig positief moeten zijn voor dit Web3-project.
Maar na wat dieper te hebben gegraven in de intentie van het voorstel, werd het al snel duidelijk dat het niet noodzakelijkerwijs het onvervalste goede nieuws was waar de voorstanders van het project op hoopten.
Om gebruik te kunnen maken van het netwerk moet een gebruiker een Helium Hotspot aanschaffen. Dat vergt een uitgave van enkele honderden dollars. Maar met elke hotspot voor het aansluiten van IoT-apparaten die volgens de Helium Tracker slechts 0,27 dollar per dag oplevert, zal het nog wel even duren voordat de uitgave rendabel wordt.
De economie is dus verre van aantrekkelijk en dit is waarschijnlijk een weerspiegeling van de bredere opvatting dat het misschien niet echt zinvol is om een IoT-connectiviteit netwerk op een blockchain te laten draaien.
Dus, zoals degenen met een dieper inzicht in de situatie, zoals de schrijvers van het voorstel, begrepen, hoe sneller Helium zijn belangrijkste functionaliteit van zijn eigen native blockchain naar een gecentraliseerd systeem verplaatst, hoe beter.
De twee kern attributen van het protocol – Proof of Coverage en Data Transfer Accounting – zullen van de blockchain worden gehaald, als de voorstellen worden uitgevoerd.
Hier is het belangrijkste deel van het voorstel:
“In de huidige architectuur worden specifieke transacties, waaronder Proof-of-Coverage en Data Transfer Accounting, onnodig on-chain verwerkt. Deze gegevens bottleneck kan efficiëntie problemen veroorzaken, zoals apparaat toetreding vertragingen en problemen met datapakket communicatie, wat het netwerk opblaast en trage verwerkingstijden veroorzaakt. HIP 70 stelt voor deze processen over te hevelen naar Oracles, wat deze problemen zal oplossen en het netwerk verder zal stabiliseren.”
Helium koersverhaal – dus waar past Solana in het ecosysteem?
Dus waar gaat Solana precies voor gebruikt worden, als het wordt aangenomen als de nieuwe gedistribueerde blockchain technologie?
Blockchain inzetten om alleen beloningen af te handelen is misschien niet trouw aan het mission statement, maar het klinkt wel een stuk werkbaarder. Dus misschien ligt dat ten grondslag aan de hernieuwde koopinteresse in Helium.
Solana heeft zeker zijn eigen problemen en soms zou je vergeven kunnen worden als je denkt dat het een publieke beta is en niet de uiteindelijke productieversie. Er gaat immers geen maand voorbij zonder een storing of uitval op het Solana-netwerk, zo lijkt het.
De nieuwe economie van Helium heeft meer zichtbaarheid nodig.
Solana is echter aan het verbeteren en met transacties per seconde van rond de 2.000, is het waarschijnlijk goed geschikt om de distributie van beloningen af te handelen.
Hoe deze nieuwe economie precies uitpakt in termen van de waarde van Helium’s HNT-token moet echter nog beter zichtbaar worden.
Dus misschien is wat we nu in de markt zien een omkering van “buy the rumor, sell the news” ten gunste van “buy the news, sell the rumor”.
Met andere woorden, kopers rekenen er misschien op dat Helium met een ontwerp komt dat houders van een HNT blootstelling biedt aan het toekomstige succes van het IoT-netwerk als een distributielaag in plaats van de basis verbindingslaag.
Een andere factor die de aandacht van de bulls zou kunnen getrokken hebben, is de Helium Pro app die begin september gelanceerd werd en die het naar verluidt gemakkelijker maakt om HNT te menen.