Sport NFTs zijn een groeiend segment in de non-fungible tokens (NFT) markt, die sportfans in staat stellen digitale ruilkaarten, virtuele memorabilia, en meer te verzamelen.

Ontdek hier wat sport NFT’s zijn, waar u ze kunt kopen, en of ze de aankoop waard zijn.

Wat zijn sport NFT’s?

Sport NFT’s zijn verifieerbaar unieke digitale activa gemaakt op een blockchain om digitale trading sportkaarten, sportmomenten, digitale memorabilia, en andere soorten sportartikelen te vertegenwoordigen. 

De uitgifte van sport NFT’s biedt atleten, clubs en sportmerken een kans op een nieuwe manier om geld te verdienen, terwijl fans op een nieuwe manier in contact kunnen komen met hun favoriete clubs en atleten.

Limited editions.

Het bezit van limited edition virtuele memorabilia van iemands favoriete basketbalteam of een zeldzame verzamelkaart van een favoriete honkbalspeler is bijvoorbeeld iets waar veel fans bereid zijn veel geld voor te betalen. Als gevolg hiervan worden sport NFT’s vaak verhandeld voor duizenden en duizenden dollars (of meer), en de waarde van sommige van de zeldzaamste stukken is aanzienlijk gestegen sinds ze werden geslagen.

Waar kan je sport NFTs kopen?

Er zijn tal van marktplaatsen waar je sport NFT’s kunt kopen. Laten we eens kijken naar twee van de meest actieve NFT marktplaatsen die sport-gerelateerde NFT’s verkopen.

OpenSea.

OpenSea is ’s werelds toonaangevende NFT-marktplaats, die iedereen over de hele wereld in staat stelt om een breed scala aan niet-fungibele tokens te slaan, verkopen en kopen. Van digitale kunst en muziek tot crypto verzamelobjecten en sport NFT’s, het platform biedt bijna alles wat de NFT markt te bieden heeft.

Rarible.

Rarible is een van de toonaangevende NFT-marktplaatsen waar mensen een breed scala aan verschillende soorten niet-fungibele tokens kunnen slaan, verkopen en kopen. De “community-centric NFT marketplace” verkoopt NFTs die PFP’s (profielfoto’s), kunst, domeinen, muziek, en meer vertegenwoordigen. U kunt ook NFT’s kopen van veel van de toonaangevende sport NFT merken op Rarible.

Autograph.

Autograph, opgericht door American Football ster Tom Brady, is een sport NFT platform dat gesigneerde limited edition sport verzamelobjecten verkoopt van tal van toonaangevende atleten en voormalige atleten, zoals Tony Hawk, Wayne Gretzky, en Naomi Osaka.

Autograph ondersteunt NFT’s die werken op Ethereum en Polygon.

Top Sportkaart NFT Merken.

Naast beroemde atleten, zoals Rob Gronkowski, die headline-making NFT-collecties droppen, zijn er een handvol sport NFT-merken opgedoken om het leeuwendeel van de sport NFT-markt te veroveren. Laten we die eens bekijken.

Sorare.

Sorare is een fantasy football trading cards spel dat spelers in staat stelt om verzamelkaarten te kopen, verkopen en verhandelen. Sorare-spelers handelen als voetbalmanagers door teams te creëren die bestaan uit vijf voetbalspelers met behulp van virtuele kaarten die worden weergegeven als NFT’s op de Ethereum-blockchain.

Elke kaart vertegenwoordigt een echte voetbal speler, en hun prestaties op het veld beïnvloeden de score op Sorare.

NBA Topshot.

NBA Top Shot, gebouwd door Dapper Labs (ook verantwoordelijk voor CryptoKitties), is een virtueel trading card platform op de FLOW blockchain, officieel gelicenseerd door de NBA Players Association. NBA Top Shot NFT’s zijn korte video’s die opmerkelijke slam dunks, driepunters en andere spannende spelgebeurtenissen laten zien, genaamd “Moments.”

NBA Top Shot bereikte naar verluidt een marktkapitalisatie van meer dan 1,1 miljard dollar in maart 2022.

NFL All Day.

Het NFT project NFL All Day werd aan het einde van het NFL-seizoen 2021 uitgebracht als een ruilkaartspel in een samenwerking tussen de NFL en Dapper Labs. Via het platform kunnen fans NFT’s van spelers en gedenkwaardige momenten in de NFL kopen en verzamelen.

NFL All Day werkt op de FLOW blockchain en had op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van 68,15 miljoen dollar.

UFC Staking.

Een andere samenwerking die ruilkaarten dichter bij de fans brengt is UFC Strike, dat is gemaakt door Dapper Labs en de Ultimate Fighting Championship. Net als NBA Top Shot en NFL All Day, geeft UFC Strike fans de kans om virtuele ruilkaarten te verzamelen op basis van beroemde vechters in de vorm van NFT’s geslagen op de FLOW blockchain.

Zou je sport NFTs moeten verzamelen?

Sport NFT’s hebben de krantenkoppen gehaald vanwege de celebrity-allure van de namen van de atleten die zijn gekoppeld aan high-profile drops.

Bovendien zijn toonaangevende NFT-bedrijven, met name Dapper Labs en Sorare, erin geslaagd om licentieovereenkomsten te sluiten met enkele van de grootste sportbonden ter wereld, waardoor sportfans op een geheel nieuwe manier betrokken kunnen raken bij hun favoriete clubs en atleten in het digitale rijk.

Sport NFT’s hebben ook goed geïnformeerde verzamelaars in staat gesteld om aanzienlijke winsten te maken door de juiste verzamelkaarten en virtuele memorabilia te kopen en deze te verkopen op het hoogtepunt van de NFT boom in 2021.

Hoewel de NFT-markt misschien niet zo heet is als vorig jaar, gedrukt door de aanzienlijke daling van de crypto markten, zou het aantal sportfans dat de NFT-ruimte betreedt, kunnen helpen om de waarde van sport NFT’s in de komende jaren hoger te duwen.

De NFT-markt is echter zeer volatiel en het verzamelen van sport NFT’s kan resulteren in een totaal verlies van fondsen, bijvoorbeeld als een NFT-merk een licentie-overeenkomst verliest (zoals F1 Delta Time eerder dit jaar). Daarom moet iedereen die van plan is om sport NFT’s te kopen als een investering nooit meer investeren dan ze zich kunnen veroorloven te verliezen, want er is een zeer reële kans om geld te verliezen in de NFT markt.

Dat gezegd zijnde, als u een fan bent en bereid bent om “elke prijs” te betalen om het nieuwste verzamelobject van uw favoriete club of atleet in handen te krijgen, dan zijn sport NFT’s misschien iets voor u.