De premarket futures voor de Amerikaanse indexen daalden, terwijl Aziatische aandelen woensdag een klap kregen.

Bitcoin (BTC) zakte woensdag tijdens de Aziatische handelsuren tot onder de $20.000, terwijl een korte opluchtingsrally leek te keren te midden van recessievrees in de bredere aandelenmarkten.

De prijzen daalden tot iets meer dan $19.900 bij het ter perse gaan, een daling van 4% in de afgelopen 24 uur en een daling van 7% in de afgelopen week. De daling kwam nadat analisten van Morgan Stanley en Goldman Sachs dinsdag waarschuwden dat “recessierisico’s niet volledig zijn ingeprijsd”.

“De bearmarkt is pas voorbij als er een recessie komt of als het risico op een recessie is gedoofd”, aldus Morgan Stanley in een toelichting. Ondertussen zeiden de analisten van Goldman dat aandelenhandelaren rekenden op een milde recessie, “waardoor ze blootgesteld zijn aan een verdere verslechtering van de verwachtingen.”

Citibank schatte de kans op een recessie van de wereldeconomie in de nabije toekomst op bijna 50%, omdat centrale banken “hun monetaire beleid verkrappen en de vraag naar goederen afneemt”.

Waarnemers van de cryptomarkt zeggen dat een langetermijnherstel van de bitcoinprijzen alleen zou plaatsvinden wanneer het wereldwijde sentiment positie inneemt en met tekenen van expansie.
Aanbodschokken voor basisbenodigdheden zouden de prijzen kunnen opdrijven en uiteindelijk een economische vertraging kunnen veroorzaken, zeiden de economen van Citi. Het team ziet de wereldeconomie nu groeien met 3% dit jaar en 2,8% in 2023, volgens Bloomberg.

Sinds de opening van woensdag is de Hang Seng-index in Hongkong met 2,29% gedaald, de Shanghai Composite met 1,20% en de Indiase Sensex met 1,29%. In Europa daalde de Duitse DAX met 2,9%, terwijl de aandelenindex Stoxx 600 met 1,56% daalde.

De premarket futures op Amerikaanse aandelen daalden tijdens de Europese ochtenduren. Futures op de technologiezware Nasdaq 100 daalden 1,70%, terwijl futures op de S&P 500 1,56% verloren. De futures op ruwe olie (West Texas Intermediate) daalden met 5%.

Bitcoin heeft de afgelopen maanden de bredere markten op de voet gevolgd, wat betekent dat een verdere daling van de bredere markten de bitcoin de komende weken verder zou kunnen zien dalen, nu traditionele banken alarm slaan over de toestand van de wereldeconomie als geheel.
Waarnemers van de cryptomarkt zeggen dat een langetermijnherstel van de bitcoinprijzen alleen zou plaatsvinden wanneer het wereldwijde sentiment positie inneemt en met tekenen van expansie.
“Het is dwaas om voorbij te gaan aan de bredere macrocontext waarin crypto en financiën opereren,” zei Andrey Diyakono, chief commercial officer bij Choise, eerder deze week in een Telegram-bericht.

“Grondstoffen marktindicatoren en [Europese Unie] obligatiemarkt meltdown spellen verontrustende voorspellingen voor de wereldeconomie,” zei hij.
Diyakono zei ook dat recente problemen gezien bij de crypto kredietverstrekker Celsius Network en crypto hedgefonds Three Arrows Capital hebben toegevoegd aan “crypto industrie onzekerheid,” en dat de markt “nog niet de bodem heeft geraakt.”