Hoewel de meeste crypto beurzen begonnen zijn met het implementeren van een KYV beleid, hebben beleggers nog steeds de keuze om te kiezen voor crypto beurzen die grotere anonimiteit nastreven door geen KYC verplichting op te leggen.

Velen zien het implementeren van Know Your Customer (KYC) tools in crypto als een afschrikmiddel voor de Bitcoin (BTC) norm, die overwegend anonieme peer-to-peer transacties heeft bevorderd. Regelgevers blijven echter vasthouden aan het bevorderen van KYC en anti-witwas (AML) implementaties als een middel om de veiligheid van beleggers en bescherming tegen financiële fraude te waarborgen. 

Terwijl de meeste crypto beurzen zijn begonnen met het implementeren van regelgevende voorschriften om in de voorhoede te blijven van de mainstream adoptie van crypto, hebben beleggers nog steeds de keuze om te kiezen voor crypto beurzen die een grotere anonimiteit promoten door geen KYC processen op te leggen. Maar betekent kiezen voor het laatste als belegger dat je inlevert op veiligheid?

Het is een kwestie van vertrouwen.

Anonimiteit gaat in de meeste gevallen twee kanten op. Eigenaars van crypto exchanges die niet KYC-plichtig (of niet-compliant) opereren, kiezen er vaak voor om anoniem te blijven om juridische controle te vermijden. Als gevolg daarvan moeten beleggers een hoge mate van vertrouwen hebben in de mensen die verantwoordelijk zijn voor het runnen van de beurs.

Gedecentraliseerde beurzen zoals dYdX maken daarentegen gebruik van vertrouwensvolle protocollen om een door de gemeenschap gecontroleerd handelsplatform op te zetten. Dit wekt op zijn beurt vertrouwen bij investeerders ondanks het feit dat er geen KYC-beleid op het platform bestaat.

Daarom is het van het grootste belang om de staat van dienst van het platform en de mensen die het platform beheren te controleren wanneer je handelt op niet-KYC-platformen.

Blockchain onthoudt voor altijd.

Terwijl de groep mensen die de traditionele financiën ondersteunen crypto afschilderen als hulpmiddelen voor het witwassen van geld, zijn illegale cryptocurrency-transacties consistent jaar-op-jaar gedaald. Ondanks het gemak van het gebruik van cryptocurrencies zonder KYC-verificatie, bevestigde een Chainalysis-studie dat slechts 0,15% van alle crypto-transacties in 2021 verband hielden met illegale activiteiten.

Bovendien kunnen autoriteiten met onveranderlijke blockchain gegevens de eigenaars van de transacties achterhalen, wat slechte actoren nog meer afschrikt om crypto – zowel KYC- als niet-KYC-platforms – te gebruiken om hun praktijken te financieren.

Het permanente karakter van blockchain heeft autoriteiten over de hele wereld in staat gesteld om oplichters, fraudeurs en witwassers op te jagen van misdaden die zij jaren geleden hebben gepleegd.

Not your keys, not your coins.

Een van de grootste zorgen bij het werken met crypto exchanges is het gebrek aan controle over de activa. Cryptocurrencies opslaan via crypto exchanges betekent het overhandigen van de je privé sleutels aan de exchange.

Het gebruik van niet-onderzochte crypto beurzen die geen KYC-vereisten op de markt brengen, stelt beleggers bloot aan de risico’s van permanent verlies van hun fondsen. Hoewel beide soorten uitwisselingen, conform en niet-compliant aan KYC beleggers verplichten om hun crypto-activa aan derden te overhandigen, wekken KYC-compliance uitwisselingen meer vertrouwen bij beleggers en regelgevers.

Het antwoord op de vraag “Zijn niet-KYC crypto exchanges veilig?” ligt in het begrijpen van de bovengenoemde nuances. KYC of niet, investeerders in crypto’s blijven even kwetsbaar voor de risico’s die verbonden zijn aan externe factoren zoals de intentie van de eigenaar en louche bedrijfspraktijken, naast het feit dat ze geen steun krijgen van de overheid.

Bovendien komt beleggen met een niet-KYC crypto beurs met beperkingen op de handelswaarde, beschikbare tokens en andere diensten aangeboden door de aanbieder. Wil je meer leren over dit onderwerp? Check dan deze crypto masterclass.