Op 5 mei 2021 werd een rechtszaak aangespannen tegen Ripple Labs, Inc. Volgens de klacht beweert de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) dat Ripple en zijn CEO Bradley Garlinghouse betrokken waren bij een “niet-geregistreerde, doorlopende aanbieding van effecten op digitale activa” die meer dan $1,3 miljard opbrachten.

De SEC eist terugbetaling van onrechtmatig verkregen winsten plus rente, boetes en een permanent verbod op toekomstige schendingen van de federale effectenwetgeving. De rechtszaak komt voor velen in de crypto-industrie als een verrassing, omdat Ripple al lang wordt beschouwd als een compliance-minded bedrijf.

Sterker nog, Ripple heeft nauw samengewerkt met toezichthouders over de hele wereld in een poging om de adoptie van digitale activa te bevorderen. Het valt nog te bezien hoe de rechtszaak van de SEC zal uitpakken, maar het is duidelijk dat het agentschap een harde lijn trekt ten aanzien van crypto-bedrijven die volgens haar de effectenwetgeving hebben geschonden.