wat is dollar-cost averaging (DCA)

Zonder twijfel beginnen veel crypto-investeerders te investeren zonder enige strategie. Toch is het essentieel om een soort plan te hebben (zoals dollar-cost averaging) wanneer je geld begint te steken in cryptocurrency. Door een strategie te hebben, zult u in staat zijn om het grote plaatje te zien en niet zo verwikkeld raken in de drastische ups en downs van de markt.

Hoewel de strategie van elke belegger uniek kan zijn, is de dollar-cost-averaging-methode (DCA) een veel gebruikte en geaccepteerde beleggings praktijk. Met DCA stelt u beheersbare doelen die u in staat stellen uw vermogen te beleggen op een manier die voor u comfortabel voelt – en die voldoet aan uw financiële doelstellingen.

Niet alleen kunt u DCA aanpassen aan uw behoeften, maar het biedt ook vele belangrijke functies. Door dit artikel te lezen, ontdekt u de verschillende manieren waarop DCA werkt, de voordelen van het gebruik van deze beleggingsstrategie en hoe u kunt beginnen met beleggen met DCA.

Wat is dollar-cost averaging (DCA)?

De dollar-cost averaging strategie wordt gebruikt voor het investeren in activa, en het kan worden gebruikt met cryptocurrency, aandelen, grondstoffen of obligaties. Het beleggingsproduct doet er niet toe – de strategie is zo eenvoudig dat u ze voor elke markt kunt gebruiken.

In het geval van DCA gaat het in eerste instantie om het investeren van een bepaald bedrag in een vooraf bepaald actief en op een vast tijdstip. Hierdoor heb je meteen meer overzicht bij het beleggen en weet je waar je aan toe bent. Dit zorgt ervoor dat uw emoties minder beïnvloed zullen worden, iets wat lastig kan zijn op de financiële markten.

De verwachting bij de DCA strategie is dat de prijs van een onderliggende waarde in de loop van de tijd zal stijgen. Door periodiek te kopen, belegt u wanneer de koers hoog of laag is. Al deze aankopen resulteren in één gemiddelde aankoopprijs, die lager zou moeten zijn dan de waarde van een actief.

Hoe werkt dollar-cost averaging (DCA) in crypto?

Veel mensen die de afgelopen jaren Bitcoin (BTC) hebben gekocht met behulp van de populaire DCA-strategie hebben een zeer lage gemiddelde aankoopprijs. Hoewel de crypto markt nog maar een paar jaar bestaat, verwachten veel mensen er in de toekomst grote dingen van. Het is echter niet gegarandeerd dat DCA nu dezelfde rendementen zal opleveren als in het verleden. Zorg er daarom voor dat u uw eigen onderzoek doet voordat u investeert.

Omdat blockchain technologie en cryptocurrencies nog relatief nieuwe innovaties zijn, kunnen deze ontwikkelingen uiteindelijk veel geld waard worden. Hierbij is het belangrijk dat de markt zich blijft ontwikkelen en de adoptie steeds meer toeneemt. Als belegger moet je daarom vertrouwen hebben in het beleggingsproduct waarin je gaat beleggen via de DCA methode.

Hoe begint u met dollar-cost averaging?

Hoewel het leuk kan zijn om te begrijpen hoe dollar-cost averaging werkt, is het belangrijker om de methode in de praktijk te brengen. De meest populaire manier om dit te doen is door elke maand een vast bedrag in activa te beleggen; dit wordt vaak gedaan omdat mensen meestal een deel van hun salaris beleggen, dat elke maand op een vaste dag binnenkomt.

Voordat u de DCA methode kunt laten werken als uw persoonlijke plan, moet u eerst een paar dingen vaststellen, zoals:

Bij het gebruik van de DCA-methode kiezen beleggers vaak voor een cryptocurrency waarvan ze denken dat die in de toekomst nog zal bestaan en aan waarde zal winnen. Om deze reden worden Bitcoin of Ethereum (ETH) vaak gekozen als opties, omdat ze worden beschouwd als stabielere crypto projecten.

Naast hoeveel en hoe vaak je gaat beleggen, is het ook belangrijk om te beslissen hoe je dit wilt doen. Je kunt handmatig of automatisch beleggen. Door te kiezen voor een platform waar je automatisch kunt beleggen, kun je moeiteloos gebruik maken van de DCA-methode. Op deze manier kun je zonder omkijken je crypto portfolio opbouwen. Realiseer je wel dat meer crypto verdienen niet automatisch meer winst betekent. Wanneer de prijzen dalen, zijn je cryptocurrencies minder waard.

Is het mogelijk om crypto rijkdom te vergaren door gebruik te maken van dollar-cost averaging?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan dollar-cost averaging u helpen grote winsten te maken. Wanneer mensen denken aan een gemiddelde aankoopprijs, denken ze ten onrechte dat dit altijd de koers is. Maar dat is niet noodzakelijkerwijs waar; als u op een vast tijdstip belegt en de markt corrigeert later, kan uw gemiddelde aankoopprijs veel lager zijn dan verwacht.

Zelfs ervaren beleggers gebruiken de DCA-methode om een goede instap in de crypto markt te krijgen. Dit komt omdat ze weten dat het heel moeilijk is om de top of de bodem van de prijs in te schatten. Pas achteraf kun je aangeven wat de top of de bodem is geweest. Dit is precies waarom ervaren traders de DCA methode gebruiken.

Ervaren crypto traders investeren echter niet een vast bedrag op bepaalde dagen van de maand, maar gebruiken de correcties als koopsignaal. Deze manier van dollar-cost averaging is een stuk flexibeler maar brengt ook meer emoties met zich mee. Als je deze strategie bijvoorbeeld wilt gebruiken, is het belangrijk dat je geen last hebt van FOMO, oftewel fear of missing out.

De DCA methode geeft beginnende beleggers de mogelijkheid om op een vergelijkbare manier te beleggen als ervaren beleggers, mits de methode goed wordt uitgevoerd. Zelfs voor beleggers die weinig kennis of geen tijd hebben, kan deze methode zeer nuttig zijn. Zolang u van tevoren een plan maakt en u daaraan houdt, kunt u uw financiële doelen bereiken.

Wat zijn enkele van de voordelen van dollar-cost averaging voor beleggers in cryptocurrency?

Het gebruik van de DCA methode heeft verschillende voordelen voor crypto beleggers. Je wordt bijvoorbeeld veel minder beïnvloed door je emoties. Omdat de cryptomarkt enorm volatiel is, wisselen euforische en verdrietige gevoelens elkaar razendsnel af. Door niet naar de koers te kijken en je ogen op de lange termijn te hebben, leg je deze gevoelens naast je neer.

Daarnaast is het een zeer eenvoudige methode, die zowel door beginners als gevorderde beleggers gebruikt kan worden. U heeft niet veel kennis of tijd nodig om DCA toe te passen. Het feit dat het mogelijk is om de DCA automatisch uit te voeren via verschillende beurzen maakt deze methode zowel technisch als mentaal eenvoudig.

Wanneer moet je stoppen met dollar-cost averaging?

Het klinkt misschien vreemd, maar eigenlijk moet je nooit stoppen met dollar-cost averaging. Deze methode wordt vaak gebruikt bij het beleggen in crypto, maar u kunt DCA ook gebruiken bij het verkopen van uw activa. De strategie blijft grotendeels hetzelfde alleen het verschil is dat je op de verkoop knop drukt in plaats van op de koopknop.

Als je de DCA-methode wilt gebruiken om bijvoorbeeld een pensioen op te bouwen, dan kun je deze methode eigenlijk blijven gebruiken totdat je met pensioen gaat. Of je nu aan dollar-cost averaging doet voor je pensioen of voor een kortere termijn, zorg er altijd voor dat je je plan van tevoren goed hebt uitgewerkt voordat je gaat beleggen.

Is dollar-cost averaging veilig?

Dollar-cost averaging is een relatief veilige manier om te beleggen, maar er zijn altijd aspecten om op te letten. In elk geval is deze manier van beleggen geschikt voor beleggers op lange termijn. Aangezien de markt van tijd tot tijd evolueert, kan deze strategie op lange termijn echter niet productief blijken.

Ondanks het feit dat u op een relatief veilige manier belegt met dollar-cost averaging, heeft u nog steeds geen garantie op een positief rendement. Daarom moet u altijd in gedachten houden dat u uw investering ook kunt verliezen en nooit beleggen met geld dat u zich niet kunt veroorloven te verliezen.