Bitcoin kan in 2040 een belangrijke energieverbruiker zijn, maar alleen als de prijs enkele miljoenen dollars bereikt, volgens nieuwe schattingen van Arcane Research.

Bitcoin (BTC), ’s werelds meest gewaardeerde cryptocurrency, heeft het potentieel om in de toekomst een belangrijke energieverbruiker te zijn, maar alleen als het enkele miljoenen dollars bereikt, volgens nieuwe schattingen van Arcane Research.

Arcane Research.

Crypto-onderzoeks- en analyse firma Arcane Research heeft maandag een rapport uitgebracht waarin de ontwikkeling van het energieverbruik van Bitcoin tot 2040 wordt geschat.

Het rapport, geschreven door Arcane Research analist Jaran Mellerud, wijst erop dat het toekomstige energieverbruik van Bitcoin enorm verschilt, afhankelijk van de toekomstige Bitcoin-prijs naast factoren als transactiekosten, elektriciteitsprijzen en anderen.

Bitcoin naar 2 Miljoen Dollar.

Als de BTC-prijs over 17 jaar 2 miljoen dollar bereikt, kan Bitcoin 894 Terawattuur (TWh) per jaar verbruiken, een tienvoudige stijging ten opzichte van het huidige niveau, suggereert het rapport. Ondanks de enorme groei zou dit energieverbruik in 2040 slechts 0,36% van het geschatte wereldwijde energieverbruik uitmaken, een stijging ten opzichte van het huidige aandeel van 0,05% van Bitcoin, schat de analist.

“Op dit moment, gebaseerd op hun energieverbruik van 88 TWh en een gemiddelde energieprijs van $50 per MWh, besteden Bitcoin-mijnwerkers ongeveer 50% van hun inkomsten aan energie,” merkte Mellerud op.

Lager energieverbruik van Bitcoin.

Het toekomstige energieverbruik van Bitcoin zou in minder rooskleurige scenario’s veel lager zijn. De prijs van de BTC zou in 2040 $500.000 moeten bedragen om het jaarlijkse verbruik van Bitcoin op 223 TWh te brengen. Als de prijs van Bitcoin over 17 jaar $100.000 is, zou het delven van BTC slechts 45 TWh per jaar verbruiken, aldus het rapport.

Arcane Research rapport bitcoin mining minder energie

Bitcoin halving.

De analist vermeldt verder de aanzienlijke impact van de Bitcoin halvering, een vierjaarlijkse gebeurtenis die een vermindering van 50% inhoudt van de blok beloning voor mijnwerkers. Volgens het rapport moet de BTC-prijs door de halvering in een enorm tempo stijgen, terwijl het “verzachtende effect” van de halvering kan worden gecompenseerd door groeiende transactiekosten in de toekomst. “Een dergelijke stijging zal alleen plaatsvinden als er een significante vraag is naar het gebruik van Bitcoin als betalingssysteem,” schreef Mellerud, eraan toevoegend:

“The Bitcoin price depends on the market demand for Bitcoin as a store of value, while the transaction fees are driven by the usage of Bitcoin as a medium of exchange.”

Aangezien een opslagplaats van waarde en een ruilmiddel twee van de belangrijkste functies van geld vormen, suggereert het rapport ook dat het energieverbruik van Bitcoin alleen een significant niveau zal bereiken als Bitcoin slaagt als geld.

“I have good news for those of you who want to see Bitcoin’s energy consumption decline: You can relax in your armchair, because your wishes will be fulfilled if Bitcoin fails as a monetary system. And you believe Bitcoin will fail, don’t you?”

Crypto winter.

De Bitcoin-mijnindustrie heeft in 2022 een grote daling doorgemaakt te midden van de aanhoudende cryptocurrency-winter, waarbij veel grote crypto-mijnbedrijven ervoor hebben gekozen hun BTC-aandelen te verkopen om te kunnen blijven opereren. Mijnbouwbedrijven in de Verenigde Staten hebben ook te maken gehad met druk van regelgevers, met Amerikaanse wetgevers die energieverbruik gegevens van vier grote BTC-mijnbouwbedrijven hebben opgevraagd.

Ondanks het negatievere klimaat zijn veel Bitcoin-mijnbouwers nog steeds optimistisch over het prijsvooruitzicht van Bitcoin op de korte en lange termijn. Volgens Edward Lu, senior vice-president bij Canaan, is de mijnbouwindustrie een “gezonde en winstgevende business” op de lange termijn.