De Chinese crypto-mijnbouwer Canaan heeft zijn mijnbouwactiviteiten uitgebreid, waarbij tegen eind juni een totaal van 346,84 BTC werd geaccumuleerd. Grote Chinese cryptocurrency miningsbedrijf Canaan lijkt geen problemen te hebben met het lokale verbod op crypto, aangezien de algemene prestaties van het bedrijf in 2022 zijn blijven groeien.
Stijging van 117% in brutowinst.
Canaan kondigde donderdag officieel de financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2022 aan en rapporteerde een stijging van 117% in de brutowinst ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Volgens het bedrijf bedroeg de winst in het tweede kwartaal 930 miljoen renminbi (RMB), of bijna 139 miljoen dollar.
De netto-inkomsten van het bedrijf bedroegen in het tweede kwartaal 608 miljoen RMB, oftewel $91 miljoen, oftewel een stijging van 149% ten opzichte van 425 miljoen RMB in dezelfde periode vorig jaar. Canaan merkte op dat de omrekening van vreemde valuta in het tweede kwartaal een positief resultaat opleverde in vergelijking met eerdere verliezen als gevolg van de waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de RMB in het tweede kwartaal.
Ondanks het boeken van aanzienlijke winsten, heeft Canaan het tweede kwartaal een uitdagende periode gevonden als gevolg van Bitcoin (BTC) die in juni onder de $ 20.000 dook, zei de CEO van het bedrijf, Nangeng Zhang.
“De COVID-19-insluiting in belangrijke steden in China bracht ook ernstige verstoringen van onze dagelijkse activiteiten en de vraag naar onze AI-chips,” merkte hij op.
Zhang vermeldde dat Canaan bezig is met het uitbreiden van zijn wereldwijde aanwezigheid, met name door het vestigen van een internationaal hoofdkantoor in Singapore. Het bedrijf heeft ook gewerkt aan het opschalen van zijn mijnbouwactiviteiten, waarbij meer BTC wordt gegenereerd met een verbeterde stroomvoorziening. Vanaf eind juni had Canaan een totaal van 346,84 BTC, of $8,1 miljoen, zei de CEO, eraan toevoegend:
“We zijn ons volledig bewust van de neerwaartse druk van de Bitcoin-prijs sinds het laatste vierde kwartaal en verwachten dat dit de komende kwartalen voor aanhoudende tegenwind zal zorgen voor onze prestaties. Desondanks geloven we in de unieke waarde van Bitcoin en de vooruitzichten op de lange termijn.”
Macro economische en geopolitieke onzekerheden.
Canaan’s chief financial officer James Jin Cheng sloot zich aan bij de opmerkingen van de CEO en verklaarde dat het bedrijf een zwaardere marktomgeving verwacht van het lagere Bitcoin-prijsniveau, evenals verhoogde energieprijzen en verschillende pandemische en geopolitieke onzekerheden. Hij verklaarde:
“Toen de Bitcoin-prijs in het tweede kwartaal verder daalde, verlaagden we responsief onze productprijs voor spotverkoop om de druk bij onze klanten op te vangen. […] We verwachten dat de brutomarge in de tweede helft van dit jaar drastisch zal dalen.”
Crypto winter.
De aanhoudende cryptocurrency-winter is echter niet de enige zorg van crypto-mijnbouwbedrijven in China. Zoals eerder gemeld, kondigde China in september 2021 een algeheel verbod aan op alle crypto-activiteiten – inclusief mijnbouw en handel, waardoor veel bedrijven werden gedwongen om wereldwijde expansie te forceren en naar andere landen te vluchten. Voorafgaand aan het verbod, was China bezig met het neerhalen van meerdere crypto mining farms in een beweging om energie te besparen en crypto operaties in het land in te dammen.
Blijkbaar heeft het “grote Chinese crypto-verbod” de lokale crypto-enthousiastelingen en bedrijven tot nu toe niet al te veel getroffen, aangezien China in januari 2022 weer het op een na grootste Bitcoin-mijnbouwland is geworden. Volgens gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, herbergt China nog steeds 21% van de totale wereldwijde Bitcoin hash rate, na alleen de Verenigde Staten, die 38% produceert.