Republikeinen in het House Financial Services Committee willen meer informatie van het Federal Reserve System over een mogelijke digitale munt van de Amerikaanse centrale bank, vooruitlopend op een deadline die is gesteld door president Joe Biden’s executive order over digitale activa.

Brief aan Brainard.

De wetgevers schreven woensdag een brief aan Lael Brainard, vicevoorzitter van de Raad van Gouverneurs, waarin ze om opheldering vroegen over de ideeën van de Fed over een mogelijke digitale dollar, inclusief de vraag of het inperken van het gebruik van digitale activa deel uitmaakt van de motivatie van de Fed.

Brainard getuigde in mei over de mogelijke gevolgen van een door de Fed uitgegeven digitale munt. Ze vertelde woensdag op een conferentie van de banksector dat de centrale bank nog steeds belangrijke vragen moet beantwoorden rond de mogelijke creatie van een digitale dollar en suggereerde dat een beslissing niet op handen was.  

Meer informatie over digitale dollar.

De wetgevers, aangevoerd door de Republikeinse topman van de commissie, Patrick McHenry (R-N.C.), willen meer informatie over de vraag of de leiding van de Fed van mening is dat zij de goedkeuring van het Congres nodig heeft om verder te gaan met een digitale dollar, en of de Fed rekeningen zal creëren voor individuele Amerikanen, een stap die de banksector aanzienlijk zou kunnen verstoren. 

Tijdens haar getuigenis in mei zei Brainard dat de Fed de steun van het Congres en de uitvoerende macht nodig zou hebben om een digitale munt uit te geven. Republikeinen die de brief ondertekenden drongen aan op een expliciet antwoord op de vraag of dat betekende dat de Fed dacht dat een digitale dollar een nieuwe wet van het Congres zou vereisen. 

“Betekent steun volgens u een expliciete wet van het Congres die de Fed machtigt om een digitale munt uit te geven?”, schreven de wetgevers.

De ambtenaren vroegen Brainard schriftelijk te antwoorden voor 30 september.